Friday, September 16, 2011

Selamat Hari Malaysia!!

Amalina
Alhamdulillah...

Sungguh bertuah tinggal di bumi MALAYSIA..

Pada awalnya didaftarkan atas nama Tanah Malaya seperti yg tercatit dalam rundingan bersama British (atas perjanjian London 1956)...

X dinafikan..pelbagai bangkitan sejarah telah di isukan baru2 nie...pada ak..membangkitkan isu sejarah yg kian lama dilupakan ini..saaaaannngaaaaatttt bagOoooosss!!!

Semenjak duduk d alam kampus dulu..ada jugak kakak naqibah ak menyebut perihal sejarah Malaysia yg telah diselewengkan..mendengar hujah2 kakak kesayangan ak tu..(berdasarkan pemikiran normal ni...) banyak yg boley diterima juga...

SEJARAH yang tinggal SEJARAH

Kadang kala terasa bodoh sekarang..sbb ak merupakan slh seorg pelajar terbaik SPM subjek sejarah di sekolah dulu..tapi ak just pandai analisa kronologi je utk kalam2 sejarah2 ni..pernah ak menjelaskan beberapa kronlogi sejarah ketamadunan pada cikgu sejarah dulu..sbb ckgu pown da terkonpius dgn buku sejarah..(ckgu kate die terkejut sbb die pon xpenah prasan kronoligi itu begitu walhal die da ngaja slama lbih 1o tahun silibus tersebut...haha...)

*kalau korg tanye tajuk pe yg ak kupas ngan cikgu dulu..ak pown da lpe..lame gle xbkk buku sejarah ni...

Bagi ak..kebangkitan isu sejarah ni membuka mata generasi muda mudi semula...mase belajar dulu..dalam buku teks bab2 pejuangan tokoh2 kemerdekaan..tajuk kecil adalah "pemberontakan Mat Salleh di......"...walhal die merupakan pejuang tetap dilabel sebagai pemberontak juga...buku teks sejarah kita..mmg banyak dikonpiuskan..harap KPM kena la tngk balik istilah2 dalm buku teks tu...

Saya percaya bukan hanya warga UMNO sahaja yg layak diberi penghargaan..semua yg berjuang seperti askar, polis, komunis yg berjuang utk Malaya, PAS yg turut berjuang..MIC,MCA...kesemua itu..penglibatan mereka dalam memperjuangkan kemerdekaan xpatut dilupakan...sbb selalunya media hanya menyatakan terima kasih utk golongan tertentu shj..

HARI INI YANG BAKAL MENJADI SEJARAH

Bersyukur kerna Allah kurniakan kemakmuran, keharmonian pada sekalian penduduk Malaysia..xde riot yg pelik2...aman damai je Malaysiaku ni...

Mmg amat berbangga menjdi wrga Malaysia, walau kadang kala ada org yg membezakan tahap kesedaran kita dgn negara lain terutama tentang sistem pendidikan, public transport...moral value dll..tapi bagi ak..Malaysia masih dithap pembinaan..masih bnyk yg perlu dibaiki..jd, anak2 muda kne la berusaha menjdikan MALAYSIA lebey baik dari hari ini..

Sama2 kita berusaha untuk jadi warga MALAYSIA dan hambaNya yg lebey baik setiap hari ^^v


My fevret songs..moody patriot..hahaha
video

Sunday, September 4, 2011

Mutabaah amal ??

Amalina
Ek..lamenye xdgr mutabaah amal nie..haha

Firstly, ape ke bendenye mutabaah amal? aiyoooo...(bende first terlintas tatkala menerima sehelai kertas dr naqibah usrah aku)...ek...

Mutabaah amal..mutaaba’ah berasal dari kata taaba’a..yg bawak mksud mengikuti dan mengawasi..boley dikatekan kewujudan mutabaah amal nie utk mengawasi amalan seharian kite..terutamanye sbg persediaan dan pemantapan seorg dai'e dan mukmin..
Tapi..dialog yg bese dengar.."perlu ke di catat dlm sehelai kertas amalan2 nie".."aiseh ..kne hntr lak mutabaah ni"..naqibah lak kate "hantar by email pon xpe..sms..sebulan sekali"...leceh..alamat..men tande2 je sume..hOooo...fenomena biase..dan yg plg best...kertas2 itu dlm mse sehari da ilg..mungkin di buat alas mknn dlm bilik..hehe..

Mutabaah amal nie sebenarnye bukan la bermakne korg bakal riak dgn segala amalan korg..tp ini sume adlh checklist yg sepatotnye menjadi amalan para dai'e..utk menjadi sesuatu..kte msti melakukan sesuatu..untuk menjadi pen..kite mesti ade dakwat..ade pemegang..begitu juga sbg dai'e..kite perlu disiapkan dengan amalan yg akan menguatkn jiwa kita menghadapi mehnah dan tribulasi aka cabaran dan dugaaan.. Ia juga boleh menilai kekonsistenan anda dan saya dlm beramal..istiqamah dalam sesuatu amalan baik kn merupakan sunnah yg amat disukai Rasulullah SAW. Firman Allah :


“Maka beristiqamahlah kamu sebagaimana yang diperintahkan kepadamu dan (juga) orang yang telah taubat beserta kamu dan janganlah kamu melampaui batas. Sesungguhnya Dia Maha Melihat apa yang kamu kerjakan”. (Hud: 112)

Mutabaah amal nie..perlu la di lakukan secara peringkat2..misalnye..minggu pertama..korg target la nak buat sikit2:

Bace Quran 1 muka surat tiap hari
Solat jemaah sekali sehari


Minggu ke-dua..tambah la apa yg patot dan rase mampu buat..

Sedekah sekali seminggu
Qiam sekali seminggu
Habiskan sebuah buku agama dalam seminggu..

Ini contoh2 la..sebab bile da lame2 nnt korg akn rse syg..best nk buat sume ni..jd insyaAllah istiqamah itu akan muncul...

Walau sikit tapi istiqamah..itu kan lebey baek dari buat byk amal tp kadang-kadang..jarang-jarang..bak kate P. Ramlee r..

Peringatan utk dirimu dan diriku yg makin alpa dgn nikmat duniya..hee

p/s: amal kne buat mutabaah amal blik nie..huuuu ^^,




Selamat Hari Malaysia!!

Mutabaah amal ??

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib